غربالگری یعنی در افرادی که هیچ علامتی از بیماری سرطان پستان ندارند دنبال بیماری بگردیم. اهمیت غربالگری در این است که بیماری را در مراحل اولیه یعنی قبل از اینکه علامتی ایجاد کند پیدا کنیم . وقتی سرطان پستان را حین غربالگری پیدا کنیم معمولا توده سرطانی کوچک تر و احتمال پخش شدن آن به سایر اعضای بدن بسیار کمتر است و بنابراین شانس درمان موفق بیماری، بسیار بالا می رود. پس حتی اگر فکر میکنید کاملا سالم هستید و هیچ علامتی ندارید بهتر است غربالگری را انجام دهید.
ماموگرافی:
بهترین روش شناخته شده غربالگری در دنیا ماموگرافی است. این روش بیش از 50 سال در دنیا استفاده شده است و یک روش شناخته شده و بسیار کم خطر هست. در این روش با استفاده از اشعه ایکس یک عکس از بافت پستان ها گرفته شده و توسط رادیولوژیست بررسی می شود. لازم است بدانید که میزان اشعه استفاده شده در ماموگرافی بسیار کم است و خطری برای فرد از نظر ایجاد سرطان ایجاد نمیکند.
غربالگری در چه سنی و چگونه انجام میشود؟
غربالگری در خانمهای بالای 50 سال با استفاده از ماموگرافی و هر 1 تا 2 سال یک بار انجام میشود.
اگر شما 40-49 ساله هستید در مورد مزایا و محدودیت های "غربالگری با ماموگرافی" با پزشک خود صحبت کنید. در ایران با توجه به اینکه بیماران جوان و زیر 50 سال نسبتا شایع است توصیه ما به انجام ماموگرافی هر 1 تا 2 سال از سن 40 سالگی است.
در هر حال حتما با پزشک خود در باره سابقه خانوادگی سرطان پستان صحبت کنید زیرا در صورتی که سابقه خانوادگی سرطان پستان در خانواده وجود داشته باشد لازم است گاهی غربالگری را از سن پایین تر شروع کرد.
مزایا و محدودیت های غربالگری با ماموگرافی
تقریبا هر روش تشخیصی دارای مزایا و محدودیت هایی است و قبل از انجلم هر تست تشخیصی باید از این مزایا و محدودیت ها مطلع باشید تا آگاهانه تصمیم بگیرید. لازم است بدانید که هیچ روش غربالگری دقت صد در صد ندارند اما شواهد علمی و مطالعات گسترده نشان میدهد که غربالگری با ماموگرافی احتمال مرک ناشی از سرطان پستان را کاهش میدهد زیرا بیماری را در مراحل اولیه که شانس درمان موفق بالاست تشخیص میدهد.
مزایای غربالگری با ماموگرافی:
• اگر نتیجه ماموگرافی طبیعی باشد خیالتان راحت هست که مشکلی وجود ندارد.
• اغلب زنانی که غربالگری میشوند هیچ مشکلی ندارند و نیاز به برررسی بیشتر نیست.
• در صورت تشخیص زودرس سرطان، درمان آسانتر و گاه حتی کوتاهتر بوده و ممکن است نیاز به برخی درمانها مثل شیمی درمانی وجود نداشته باشد.
• هرچه سرطان زودتر تشخیص داده شود میزان مرگ و میر کمتر است.
محدودیت های غربالگری با ماموگرافی:
• ماموگرافی ممکن است برخی از موارد سرطان را تشخیص ندهد ( این موارد را منفی کاذب مینامیم).
• ماموگرافی ممکن است ضایعه مشکوکی را نشان دهد ولی در واقع سرطان وجود نداشته باشد ( این موارد را مثبت کاذب مینامیم).
• همچنین ممکن است مواردی از سرطان در فاصله بین دو ماموگرافی ایجاد و تشخیص داده شود.
• برخی از ضایعات پیش سرطانی و سرطانی که با ماموگرافی تشخیص داده میشوند ممکن است آنقدر پیشرفتشان آهسته باشد که هیچ مشکلی برای یک فرد در طول عمرش ایجاد نکند. لذا ممکن است اقدامات تشخیصی یا درمانی انجام شود که در واقع کمکی به بیمار نمیکند.
• همه سرطانهایی که با ماموگرافی غربالگری تشخیص داده میشوند قابل درمان کامل نیستند.
علیرفم همه محدودیت های فوق همچنان باید گفت که ماموگرافی موجب نجات جان افراد و کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان پستان میشود.
غربالگری در افراد پرخطر: چه افرادی پرخطر هستند و غربالگری در این افراد چگونه انجام میشود؟
این افراد خطر بالاتری برای ابتلا به سرطان پستان دارند:
• اگر در خانواده شما چندین نفر به سرطان پستان یا تخمدان مبتلا شده اند.
• اگر شما حامل ژن سرطان ارثی پستان (BRCA1 ,BRCA2) هستید و یا در اقوام درجه یک شما( والدین، فرزندان، خواهر و برادر) فردی وجود دارد که حامل این ژن هست.
• اگر شما نمونه برداری از پستان انجام داده اید و جواب آن سرطان درجا (غیر مهاجم) و یا هیپرپلازی همراه با آتی پی بوده است.
• اگر سابقه تابش اشعه به قفسه سینه (رادیوتراپی) قبل از 30 سالگی به منظور درمان یک سرطان دیگر( معمولا لنفوم هوچکین) داشته اید و الان حداقل 8 سال از زمان تابش اشعه گذشته است.
در صورت وجود هر یک از موارد فوق فرد پرخطر محسوب شده و غربالگری در افراد پرخطر با افراد عادی متفاوت است یعنی ممکن است نیاز باشد ماموگرافی از سن پایین تر شروع شود یا ماموگرافی با فواصل زمانی کمتر انجام شود و یا از ام آر آی برای غربالگری استفاده شود. لذا لاز است اگر هر یک از این موارد را دارید با پزشک در مورد انجام غربالگری مشورت کنید.
نکته ی مهم این است که MRI جای مامگرافی را در غربالگری سرطان پستان نمی گیرد.